Ulei esențial de mentă

Mentă

Utilizări și beneficii ale uleiului de mentă

Următoarele sunt afirmații susținute de experimente științifice și rezultate ale testelor publicate pe internet, dar acestea nu sunt concluzii trase din testarea produselor noastre.

Uleiul de mentă poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil și a altor afecțiuni care afectează sistemul digestiv. Diferitele sale forme pot ajuta la ameliorarea durerii și au un efect benefic asupra pielii.

Cercetările au arătat că are beneficii pentru sănătate, totuși este important să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a utiliza un ulei esențial și asigurați-vă că verificați calitatea fiecărei mărci. Fă întotdeauna un test de plasture înainte de a încerca un nou ulei esențial.

Menta este o plantă aromatică care aparține familiei mentei. Este o mentă hibridă care este o încrucișare între mentă și mentă de apă. Se găsește în natură în America de Nord și Europa.

Uleiul esențial de mentă poate fi extras din frunzele plantei de mentă și este folosit în mai multe scopuri. Mirosul său ascuțit este răcoritor și răcoritor, iar gustul este similar.

Principalele componente chimice ale uleiului de mentă sunt mentolul și mentona. Cu toate acestea, conține mult mai mult.

Uleiul de mentă provine de la denumirea științifică Mentha x piperita plantă

Utilizări ale uleiului de mentă

Mentă Mentă

Uleiul de mentă are multe utilizări, cum ar fi:

  • pentru diferite afecțiuni, inclusiv sindromul colonului iritabil (IBS), greață și alte probleme digestive, precum și răceli și dureri de cap
  • ca o aplicație locală pentru ameliorarea mâncărimii, a durerilor musculare și a durerilor de cap
  • ca agent de aromatizare în alimente și alte produse, cum ar fi apă de gură
  • parfum proaspăt, plăcut adăugat săpunurilor și produselor cosmetice

Moduri de utilizare a uleiului de mentă

Oamenii pot folosi uleiul de mentă în mai multe moduri: local (pe piele), ca ulei esențial prin difuzie, oral sub formă de tabletă sau capsulă, intranazal (picurat în nas).

Este important să aveți grijă să nu consumați ulei esențial de mentă. Consultați-vă întotdeauna medicul înainte de a consuma ulei de mentă sub orice formă sau de a-l aplica local.

Beneficiile uleiului de mentă

Înregistrările privind utilizarea medicinală a mentei datează din vremurile Egiptului antic, Greciei și Romei. Deci, ce spun cercetările moderne despre beneficiile uleiului de mentă?

În timp ce unele dintre beneficiile potențiale ale uleiului de mentă se bazează pe experiența personală, cercetările asupra beneficiilor sale pentru sănătate sunt încă în desfășurare. Mai jos examinăm câteva dintre aceste cercetări.

Pentru IBS

Unele dintre cele mai ample cercetări privind beneficiile uleiului de mentă s-au concentrat pe IBS. IBS este o afecțiune gastrointestinală (GI) cronică (pe termen lung) care poate include: dureri abdominale, diaree, constipație.

O revizuire din 2019 a 12 studii a analizat eficacitatea capsulelor de ulei de mentă în tratamentul IBS, în comparație cu un placebo. Cercetătorii au descoperit că tratamentul cu ulei de mentă a redus durerile abdominale și alte simptome ale IBS.

Modul în care uleiul de mentă ajută în mod specific la ameliorarea simptomelor IBS și a altor afecțiuni gastrointestinale este în mare măsură necunoscut. Câteva efecte posibile: relaxează mușchii netezi ai tubului digestiv, are efect antiinflamator, afectează tipurile de bacterii care trăiesc în mod natural în tubul digestiv, reduce senzația de durere în tubul digestiv.

Uleiul de mentă poate reduce sau ameliora simptomele IBS

Pentru alte afecțiuni gastrointestinale

Uleiul de mentă și unul dintre componentele sale chimice principale, mentolul, sunt folosite în combinație cu semințe de chimen pentru a remedia simptomele dispepsiei funcționale. Această afecțiune se caracterizează prin balonare, indigestie și durere în jurul stomacului.

O revizuire din 2019 a rezumat rezultatele mai multor studii cu semințele de mentă, mentol și chimen. În general, acest tratament combinat pare promițător în atenuarea simptomelor asociate cu dispepsia funcțională.

O altă revizuire a studiilor remediilor pe bază de plante pentru plângerile gastrointestinale la copii și adolescenți a constatat că uleiul de mentă a fost eficient în reducerea duratei, frecvenței și severității durerilor abdominale, comparativ cu un placebo.

Cu toate acestea, uleiul de mentă nu a fost eficient în tratarea colicilor în comparație cu picăturile de simeticonă.

Uleiul de mentă poate ajuta la reducerea durerilor abdominale din cauza problemelor digestive

În caz de greață

Greața poate avea multe cauze și apare adesea după o intervenție chirurgicală. Un mic studiu din 2016 a analizat efectele uleiului de mentă inhalat asupra stării de greață după o intervenție chirurgicală. Cercetătorii au descoperit că pacienții și-au evaluat greața ca fiind mai scăzută după inhalarea uleiului de mentă. Cu toate acestea, o revizuire a studiilor din 2018 a analizat și efectele aromoterapiei asupra greaței postoperatorii. Patru dintre studiile revizuite au comparat uleiul de mentă cu un placebo. Cercetătorii au descoperit că inhalarea uleiului de mentă a avut un efect redus sau deloc asupra severității stării de greață postoperatorie.

Simptome precum greața și vărsăturile apar adesea în primele etape ale sarcinii. Un studiu din 2018 pe 56 de paciente însărcinate a analizat modul în care aromaterapia cu ulei de mentă a afectat greața și vărsăturile. Nu a fost găsită nicio diferență semnificativă între uleiul de mentă și placebo.

Cercetătorii au investigat, de asemenea, dacă uleiul de mentă ar putea afecta simptomele de greață la pacienții cu cancer supuși chimioterapiei. Într-un studiu din 2021 care a implicat 80 de pacienți, aceștia au investigat efectul plasării unei picături de ulei de mentă între buza superioară și nas de trei ori pe zi timp de 5 zile după chimioterapie. Cercetătorii au descoperit că a redus severitatea și frecvența greaței și vărsăturilor.

Rezultatele unor studii mai mici sunt amestecate în ceea ce privește eficacitatea aromoterapiei cu ulei de mentă pentru a calma greața, în unele cazuri poate fi benefică, în timp ce în altele este neconcludentă

În caz de durere

Uleiul de iarnă și mentolul sunt folosite pentru a trata durerile de cap tensionate, migrenele și durerile din alte cauze.

Într-un studiu din 2019 care compară efectele uleiului de mentă și picăturilor de lidocaină asupra atacurilor de migrenă, cercetătorii au descoperit că intensitatea durerilor de cap a scăzut la 40% dintre pacienții cărora li sa administrat oricare dintre picături. Picăturile de ulei de mentă aplicate oblic în interiorul nasului au redus frecvența și intensitatea durerilor de cap într-un mod similar cu lidocaina.

Un alt studiu a analizat efectele comprimatelor de ulei de mentă la persoanele cu dificultăți de înghițire și dureri în piept non-cardiace. Mai mult de jumătate dintre participanți au raportat o îmbunătățire a simptomelor.

Diferitele forme de ulei de mentă sau mentol pot ajuta la ameliorarea durerii cauzate de durerile de cap și atacurile de migrenă atunci când sunt utilizate în nas, iar uleiul de mentă sub formă de tablete poate ameliora disconfortul la persoanele cu dificultăți de înghițire

Pentru piele și păr

Uleiul de mentă este adesea folosit în produsele cosmetice. Cu toate acestea, există cercetări limitate privind potențialele beneficii ale mentei pentru piele și păr.

Un mic studiu din 2016 a analizat aplicarea topică a uleiului de mentă și efectele sale asupra mâncărimii cronice. Cercetătorii au descoperit că o soluție de 1% de ulei de mentă a dus la o îmbunătățire a duratei și severității mâncărimii.

Un studiu din 2014 pe șoareci a comparat uleiul de mentă cu minoxidil și compușii de control. Cercetătorii au descoperit că o soluție de 3% de ulei de mentă a dus la creșterea părului gros și lung la șoareci după 4 săptămâni de tratament, similar cu rezultatele obținute cu utilizarea minoxidilului.

Într-un studiu din 2016 care a analizat efectele mentolului aplicat local. Cercetătorii au descoperit că mentolul aplicat local crește fluxul de sânge către piele. Acest lucru poate ajuta, de asemenea, la creșterea părului, deoarece fluxul sanguin crescut poate stimula scalpul.

Uleiul de mentă poate ajuta la calmarea mâncărimii pielii, sunt necesare mai multe cercetări asupra capacității uleiului de mentă de a stimula creșterea părului la oameni

Împotriva bacteriilor și drojdiilor

Uleiul de mentă are, de asemenea, proprietăți antimicrobiene ușoare. Au fost efectuate diferite studii pentru a determina eficacitatea acestuia împotriva diferitelor bacterii și ciuperci. Rezultatele au fost amestecate.

Un studiu din 2019 a evidențiat efectul antibacterian al uleiului de mentă asupra diferitelor tulpini de bacterii, inclusiv: Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii. Această cercetare a arătat potențialul uleiului de mentă ca modalitate terapeutică viitoare pentru anumite infecții, deși sunt necesare cercetări suplimentare. Deși acest rezultat este promițător, efectul antimicrobian al uleiului de mentă poate depinde de speciile bacteriene.

Un alt studiu a constatat că, deși uleiul de mentă a arătat o activitate antimicrobiană potențială, a fost mai puțin eficient decât alte uleiuri esențiale împotriva a 20 de tulpini diferite de Streptococcus suis.

Un studiu din 2017 a examinat activitatea mai multor uleiuri esențiale împotriva diferitelor tulpini de drojdie Candida într-o eprubetă. Deși uleiul de mentă a avut o anumită activitate antifungică, a fost cel mai puțin activ dintre uleiurile testate.

Uleiul de mentă poate funcționa împotriva unor bacterii, dar cercetările sunt mixte, arătând proprietăți antifungice ușoare împotriva unor tulpini de Candida

Despre siguranță și efecte secundare

Se recomandă utilizarea uleiurilor esențiale numai conform instrucțiunilor producătorilor.

Uleiurile esențiale nu sunt destinate administrării orale. Unele posibile efecte secundare ale administrarii extractului de menta pe cale orala sunt: ​​arsuri la stomac, greata, varsaturi. Alegeți extract de mentă când adăugați ulei de mentă în alimente.

Aromaterapia sau aplicarea topică a uleiului esențial de mentă diluat poate oferi beneficii semnificative cu riscuri reduse. Atenție însă că aromaterapia cu mentă poate fi toxică pentru animalele de companie. Înainte de a utiliza aromaterapie, luați în considerare întotdeauna siguranța copiilor, a animalelor de companie și a persoanelor însărcinate.

Dacă este consumat în doze foarte mari, uleiul de mentă poate fi toxic. Conține un compus toxic cunoscut, pulegone. Preparatele cosmetice din ulei de mentă nu trebuie să conțină mai mult de 1% pulegon, deși în unele cazuri pot conține mai mult.

De asemenea, este important să rețineți că uleiul esențial de mentă este foarte concentrat și trebuie întotdeauna diluat corespunzător înainte de a fi utilizat local. Sunt necesare doar 1-2 picături de ulei esențial pentru a se dilua în 10 grame de ulei purtător.

În unele cazuri, uleiul de mentă aplicat pe piele poate provoca iritații sau erupții cutanate. Dacă sunteți îngrijorat de o reacție a pielii la uleiul de mentă, testați-l mai întâi pe un petic mic de piele.

Posibile interacțiuni medicamentoase cu uleiul de mentă

Este important să vă consultați medicul sau farmacistul înainte de a lua orice supliment alimentar, mai ales dacă luați în prezent medicamente pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală.

Uleiul de mentă poate afecta cât de repede organismul descompune ciclosporina, un medicament care este administrat de obicei în timpul procesului de transplant de organ pentru a preveni respingerea noului organ. Uleiul de mentă poate face ca ciclosporina să rămână în sânge mai mult decât ar trebui.

Medicamentele afectate de enzimele hepatice pot fi afectate și de uleiul de mentă. Aceste medicamente sunt: ​​ciclosporină, simvastatină, lovastatin, ketoconazol.

Aveți grijă și discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua ulei de mentă, mai ales dacă luați medicamente pentru reducerea acidului gastric, cum ar fi: antiacide, blocante H2, famotidină, inhibitori ai pompei de protoni, omeprazol.

Cine nu ar trebui să folosească ulei de mentă?

Persoanele care ar trebui să evite utilizarea uleiului de mentă includ:

  • Persoanele cu deficiență de G6PD. Persoanele cu o deficiență specifică a enzimei numită deficit de G6PD ar trebui să evite utilizarea extractului de mentă sau uleiului în aromoterapie.
  • Oamenii care iau anumite medicamente. Aromoterapie cu ulei de mentă poate inhiba o enzimă numită CYP3A4, care este responsabilă pentru descompunerea multor tipuri de medicamente. Dacă luați orice medicament pe bază de rețetă, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza ulei de mentă.
  • Copii și sugari. Evitați utilizarea uleiului de mentă pe fața sau pe pieptul sugarilor și copiilor mici. Inhalarea mentolului din uleiul de mentă poate provoca efecte secundare.

Aromaterapia cu mentă poate fi toxică și pentru animalele de companie, cum ar fi câinii și pisicile.

Rezumat

Uleiul de mentă provine din planta de mentă. A fost folosit pentru multe lucruri, de exemplu pentru a atenua următoarele: tulburări de stomac și intestinale, greață, durere.

Deși unele dintre beneficiile propuse ale uleiului de mentă se bazează pe dovezi anecdotice, cercetările sugerează că uleiul de mentă poate fi benefic pentru IBS și alte plângeri digestive, precum și pentru ameliorarea durerii.

Uleiul de mentă este în general sigur, dar poate fi toxic în doze foarte mari. De asemenea, diluați întotdeauna uleiul esențial de mentă înainte de utilizare.

Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza ulei de mentă.




Vreau ulei esențial de mentă!

Aspect:
Ordonează după :
Aspect:
Ordonează după :